Vinkkejä vertaisohjaukseen

Olet siis löytänyt itsellesi vertaisohjausparin tavoitteidesi edistymisen seuraamiseen? Erinomaista!

Ihan ensimmäiseksi täältä löytyy viimeisin versio vertaisohjausilloissa käytetystä GROW-tekniikan ohjeesta. Sen noudattaminen auttaa hyvin alkuun, jonka jälkeen tapaamisia voi muokata omaan makuun sopivammaksi:

https://docs.google.com/document/d/19oxBVGugi4WGbgySB1SzvV3oiJy4jzfrHsAoLj95Vrg/edit?usp=sharing

Muistattehan, että tavoitteidesi sisältö, tapaamistenne muoto ja kuinka usein haluatte olla yhteydessä on lopulta täysin teidän itse valittavissa, mutta tässä muutamia vinkkejä joita kannattaa harkita:

  • Kummaltakin säästyy paljon aikaa jos tapaamiset pitää pääosin ”etänä”, eli joko puhelimella tai videopuhelulla. Halutessaan (esim. ensimmäisellä kerralla) voi tavata myös ihan kasvotusten, mutta mitä pienempi kynnys tapaamisen pitämiselle on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä omat projektit etenevät.
  • Nyt kun teillä on toistenne yhteystiedot, kannattaa ehdottaa heti muutamaa itselle sopivaa aikaa lähipäiviltä. Ensimmäisessä tapaamisessa kannattaa sopia ensiksi kummallekin soveltuva viikottainen tapaamisaika, jonka jälkeen kummatkin voivat vähän avata ajatuksiaan elämänsä keskeisistä tavoitteista.
  • Yhden vertaisohjausparin kanssa kannattaa yleensä valita kerralla käsiteltäväksi ainoastaan yksi projekti. Tällainen voisi olla vaikkapa tietyn tavoitteen saavuttamiseen liittyvien tapojen juurruttaminen tai erilaisten kokeilujen kautta tapahtuva tutkimusmatka tavoitteen konkretisoimiseksi. Jos tavoitteita on pinnalla useita, voi muiden tavoitteiden seuraamiseen harkita esimerkiksi toisen vertaisohjausparin rinnalle ottamista.
  • Tavoitteen seuraamiseen parin kanssa on hyvä sitoutua määräajaksi. Esimerkiksi tapojen juurtuminen vie useimmiten useita viikkoja, joten parin tukea kannattaa hyödyntää esimerkiksi alkuun neljän viikon pituinen sykli. Tämän jälkeen voidaan ottaa molemminpuolinen välikatsaus ja jatkaa tarvittaessa joko samojen tai uusien projektien parissa.
  • Tapaamiselle on ainakin aluksi hyvä varata pari tuntia. Projektien edetessä on todennäköistä, että tapaamiset jäävät paljon tätä lyhyemmiksi, mutta projektien onnistumisen kannalta lyhytkin säännöllisesti tapahtuva tapaaminen on parempi kuin ei lainkaan tapaamista.
  • Jokaisen tapaamisen lopuksi on hyvä täyttää yhdessä vertaisohjauksen arviointilomake, jossa on kummallekin osapuolelle yksi kysymys. Vastauksen vuorotelleen antaminen ja siitä heräävien kysymysten esittäminen auttaa tapaamisia kehittymään ja kasvamaan kummankin tarpeita paremmin vastaavaksi. Tämän lisäksi lomakkeen täyttäminen antaa arvokasta tietoa Kehitystön kehittäjille. Vertaisohjauksen arviointilomake löytyy verkosta täältä: https://docs.google.com/forms/d/13-fIhDsLWaao1nu-u9Ze-VEucE4yle5ZIUafXtYdI1U/viewform

Lopuksi vielä muutama linkki, joiden takaa löytyy lisää yksityiskohtaisempia vinkkejä ohjauksen sisällölliseen puoleen. Mukavia tapaamishetkiä!


Kehitystön blogikirjoitus vertaisohjauksesta:

https://kehitysto.wordpress.com/2016/04/18/vertaisohjaus-miten-tukea-ja-auttaa-ystaviasi/

Muistilista Kehitystön blogissa ja työpajoissa esitellyistä työvälineistä tavoitteiden löytämiseen ja tavoitteiden toteuttamiseen:

https://docs.google.com/document/d/1snKZ5qiCx3va5m32g5K3secK9LHf5082_XeGUvdIAZE/edit?usp=sharing

Mainokset